lørdag den 31. marts 2012

Chokoladefondant

Folk med svaghed for chokolade elsker denne sag, og jeg er blandt disse folk :o) Hvem holder ikke af en lækker kage med et blødende chokolade indre? Chokoladefondant er imidlertid meget koncentreret i smagen, så jeg plejer som regel at lave dem i meget små forme.
Opskriften kommer her og er fra Mette Blomsterbergs "Søde sager".

Ingredienser (4 personer)
100 g hakket chokolade
100 g smør
50 g sukker
40 g hvedemel
100 g past. æggeblommer
50 g past. æggehvider
Olie til formene

Chokolade, smør og sukker smeltes i en skål over vandbad. Melet sigtes i blandingen og der røres godt. Æggeblommer og æggehvider tilsættes og der røres godt.
Formene smørres med olie, hvorefter dejen fyldes i formene. Kagerne bages ved 200 grader i 9-10 minutter. Kagerne afkøles 1 minut, inden de befries for formene og serveres. Hvis ikke kagerne bages med det samme, kan de opbevares på køl indtil de skal bages.


Uhm...denne fantastiske kage blev resultatet. Denne variant er med grofthakket hvid chokolade.


Denne kage er fantastisk let at lave. På få sekunder kan man trylle en helt fantastisk kage frem. Kagen kan med fordel serveres med frugt eller is. Jeg har også tit lavet varianter hvor jeg har tilsat hakket chokolade eller hindbær lige inden kagen kommer i ovnen. Den kan varieres i det uendelige. Hvis det brænder på kan man også lave kagen uden æggeblommer, resultatet bliver stadig utrolig lækkert.

fredag den 30. marts 2012

Enchiladas med krappe og rejer

Forleden fik vi denne lille sag til forret. Gemalen har en svaghed for forretter, så dem får vi en del af her i huset :o)
Opskriften er en gammel sag som jeg en gang har fundet i en gratis avis.
Opskriften er til 1 person.

Ingredienser
½ hakket løg
½ spsk smør
50 g rejer
50 g krabbekød
50 g revet ost
1 dl fløde
salt peber
1 stor tortilla

Det hakkede løg svitses. Fløde og halvdelen af osten tilsættes. Panden tages af varmen og krabbekødet og rejerne vendes i. Fyldet placeres på tortilla'en, hvorefter den rulles sammen og lægges i et ovnfast fad. Den resterende ost drysses ovenpå. Enchilada'en bages i ca 20 minutter i en 175 grader forvarmet ovn.


Enchiladas med krappe og rejer. Kan varmt anbefales.

torsdag den 29. marts 2012

Mørkt ølbrød

Uhm siger jeg bare. Her får I opskriften på et grovbrød der virkelig har smag. Dette brød var desuden mit første brød bagt på min surdej "Ken", og jeg er mere end tilfreds med resultatet. Jeg kan virkelig anbefale at bage med surdej!
Opskriften kommer her og er fra hæftet "Alle tiders brød og kager".

Ingredienser
1 dl mørkt øl
100 g surdej
1.5 dl vand
½ spsk salt
½ spsk honning
150 g rugmel
275 g mel

Øl, surdej, vand, salt og honning røres sammen. Rugmelet røres i, hvorefter blandingen står og sætter sig i ca 30 minutter. 2/3 af hvedemelet tilsættes og der røres grundigt. Den resterende hvedemel tilsættes lidt efter lidt. Dejen skal røres godt og længe, gerne 10 minutter, til dejen er blød. Skålen dækkes med film og hæver ved stue temperatur natten over (minimum 8 timer). Dejen slås sammen på et meldrysset bord og formes til en stor kugle. Brødet hæver til dobbelt størrelse over 2-3 timer. Brødet bages ved 230 grader i en forvarmet ovn i ca 30 minutter, indtil det er jævnt mørkebrunt over det hele. Brødet holdt sig overraskende friskt i flere dage.




Dette velsmagende brød blev resultatet. Brødet har væsentlig mere dybde end hvis man bager brødet samme dag og på gær.

opskriften kan sagtens forbobles, så skal man bare forlænge bagetiden til ca 40 minutter.

onsdag den 28. marts 2012

How to: Surdej

For tiden bliver der virkelig eksperimenteret på brødfronten. Jeg jagter de gode brød og i disse dage er jeg efter inspiration fra Miss Muffin hoppet på surdejen.

Jeg har dog ikke brugt hendes surdejs variant. Den jeg har brugt fandt jeg derimod i et lille hæfte der hedder "Alle tiders brød og kager" som sikkert er et tillæg som jeg har købt til et blad på et tidspunkt. Denne surdej er lavet på rugmel og hvedemel, og kan derfor både bruges til rugbrød og franskbrød. Så behøver man ikke have flere surdeje kørende.

Fremgangsmåden kommer her

Ingredienser (til første blanding)
1 dl vand
2 spsk rugmel
2 spsk hvedemel
1 spsk yoghurt

Alle ingredienser blandes sammen i et patentglas, som kan rumme ca en halv liter og står ved stue temperatur i et døgn.

På andendagen tilsættes
½ dl vand
1 spsk rugmel
1 spsk hvedemel

Der røres og dejen står ved stue temperatur til næste dag.

På tredjedagen tilsættes
1 dl vand
100 g hvedemel

Der røres og dejen står ved stue temperatur til næste dag. Surdejen skulle nu gerne lugte syrligt og begynde at danne små luftbobler.

På fjerdedagen er surdejen klar til brug. Man tager den portion fra man skal bruge og tilsætter nogenlunde samme mangde vand og hvedemel/rugmel.

Efter de fire dage kan surdejen sættes på køl, hvor den skal fordres et par gange om ugen. Man kan også lade den stå på køkkenbordet, man så skal den fodres oftere. Inden jeg bruger surdejen tager jeg den ud af køleskabet og lader den stå ved stue temperatur et par timer.

Hvis man ikke bruger sin surdej, skal man stadig huske at fodre den i ny og næ. Jeg fodrer min surdej med ½ dl vand, ½ dl hvedemel, ½ del rugmel. Den skal have konsistens som en tynd grød. Den skal gerne holde sin syrlige duft og meget gerne lugte som mørk øl. Gør den ikke det, er det måske på tide at smide den ud. Alternativt kan man genoplive sin surdej ved at tage 1 spsk af bundfaldet og røre det op med 1 dl vand og 1.5 dl mel og lade blandingen stå et døgn. Herefter tager man 1/4 fra og kasserer resten, hvorefter fodringen gentages. Så bliver surdejen aktiv igen.

Det lyder mere besværligt end det er. Når surdejen først er oppe og køre, så er det altså ingen sag. Held og lykke derude.


Surdejen "Ken" der i disse dage bor i mit køleskab

Langtidshævet kartoffelbrød

Der bliver lavet mange forskellige brød hos os for tiden. Jeg forsøger at udvide vores repertoire, for jeg er lidt slem til at lave det samme. Så her forleden blev der bagt langtidshævet kartoffelbrød. Brødet er lidt omstændigt, da der først skal koges kartofler, men det er besværet værd!
Opskriften kommer her og er oprindelig fra "Politikens bog om brød", men jeg har lavet nogle ændringer, så min version kommer her.

Ingredienser

Fordej
1 dl koldt kartoffelvand
2 g gær
½ tsk salt
1 tsk honning
70 g kogte, mosede kartofler (afkølede)
60 g groft speltmel
70 g hvedemel

brøddej
Hele fordejen
0.75 dl yoghurt
½ tsk salt
170 g hvedemel

Kartofler koges. Kogevandet gemmes og kartoflerne mosses. Det kolde kartoffelvand blandes med gær, salt og honning. De mosede kartofler tilsættes. Speltmel og hvedemel tilsættes og massen røres til en sammenhængende, klistret dej. Fordejen dækkes til og hæver lunt natten over.

Yoghurt, hvedemel og salt tilsættes til fordejen og der blandes grundigt til dejen er glat og smidig. Dejen dækkes til og hæver lunt i ca 2 timer. Herefter slås dejen ned og formes til et aflangt brød. Brødet dækkes til og hæver til dobbelt størrelse i ca 2 timer. Brødet bages ved 250 grader i 15 minutter, hvorefter temperaturen sænkes til 200 graden og brødet bager færdigt, ca 20 minutter.



Dette lækre brød blev resultatet. Brødet har en forholdsvis hård skorpe, men en utrolig blød og lækker krumme.

tirsdag den 27. marts 2012

Risotto med svampe og forårsløg

Her til aften skulle gemalen forkæles lidt, så derfor fik han en gang risotto. Risotto er ikke noget der normalt bliver lavet i vores hjem, da jeg jo ikke spiser ris, men hva, men skal jo forkæle sin mand nu og da ;o)

Opskriften har jeg fundet i søndagsavisen, jeg har dog lavet et par modifikationer, så opskriften kommer her.

Ingredienser
4 hakkede forårsløg
70 g hakkede champignion
120 g risottoris
600 mL urtebouillon
30 g fintrevet parmesan
30 g smør

Forårsløg og champigioner ristes på panden. Risene kommes i og der røres konstant. Bouillon tilsættes lidt ad gangen og der røres konstant de næste 15-20 minutter, til risene er kogt. Parmasan ost og smør tilsættes og der røres godt. Panden tages af varmen og risotto'en smages til med salt.




Uhm.... et stort hit ifølge gemalen. Der blev serveret rester af svinekam fra igår til risotto'en, her i huset er "vi" nemlig ikke glade for at smide mad ud :o)

mandag den 26. marts 2012

Langtidsstegt svinekam

Forleden stod jeg over for en lille udfordring. Jeg havde ved en fejl købt en svinekam. Jeg havde egentlig planlagt at jeg skulle lave en langtidsstegt nakkefilet, men nej. Så her stod jeg med denne svinekam, og så måtte jeg jo finde ud af hvad jeg skulle gøre med den.
Jeg endte med at marinere svinekammen natten over og langtidsstege den. Resultatet blev intet mindre end fantastisk! Jeg kan varmt anbefale denne måde at tilberede svinekam på.

Ingredienser
1 spsk soja
2 fed hvidløg
1 spsk olie
1.5 tsk sennep
½ dl barbeque sauce
3 spsk peanutbutter
2 tsk paprika
2 tsk chili/hvidløg sovs
Salt, peber
1 svinekam uden svær (~700 g)

Marinaren røres godt sammen. Svinekammen lægges i en pose, marinade tilsættes og fordeles. Posen lukkes godt til og svinekammen marineres i ca 12-24 timer. Læg svinekammen i et fad. Svinekammen steges i ovnen ved 65-68 grader i ca 4 timer. Når temperaturen når 60 grader, tages  svinekammen ud og hviler i 15 minutter. Til sidst skæres svinekammen i tynde skiver på ca 0.5 cm tykkelse.


Svinekammen blev serveret med stegte kartofler og langtidsbagte tomater, mums siger jeg bare!
    

søndag den 25. marts 2012

Romkugler med krymmel

Nu har der efterhånden været en del sunde indlæg, så er det ved at være tid til et af de lidt syndige af slagsen :o) Forleden dag eksperimenterede vi med romkugler. Vi har tit lavet diverse semi udgaver med havregryn, men aldrig helt rigtige romkugler.
Opskriften fandt jeg i Mad! nr 02/12, men opskriften kommer alligevel her, da jeg ikke benyttede de helt samme mål. Jeg fik ca 15 stk ud af denne portion.

Ingredienser
200 g kagerester (eller kagebunde)
50 g blødt smør
40 g flormelis
1 spsk kakaopulver
1 spsk rom essens
30 g mandelmel

Kageresterne blendes. Smør og flormelis røres sammen til en smørcreme. Kagerester, smørcreme, kakaopulver, rom essens og mandelmel røres sammen til en ensartet masse, hvorefter massen stilles på køl i ca 30 minutter. Dejen tages ud af køleskabet og formes til kugler på størrelse med golfbolde, hvorefter kuglerne trilles i krymmel.


Disse lækre romkugler blev resultatet. Romkuglerne blev indtaget sammen med en god kop te.

lørdag den 24. marts 2012

Skyr med rugbrødscookies

Mine eftermiddagssnacks består som regel af et stykke frugt eller et knækbrød med pålæg. Men i dag havde jeg tid (og lyst) til noget andet. Valget faldt derfor på skyr med hjemmelavet blomme/sveskemos og hjemmebagte rugbrødscookies. Nam nam siger jeg bare. Både det syrlige, det søde og det sprøde element var til stede, en kombination der lige gik op i en højere enhed.
Mine rugbrødscookies var et eksperiment, men de blev faktisk ganske gode.
Opskriften kommer her og jeg fik 5 "cookies" ud af opskriften.

Ingredienser
1 skive rugbrød uden skorpe
10 g kokos
2 spsk blomme/sveskemos eller marmelade
20 g fint hakkede abrikoser + rosiner
2 spsk vand

Rugbrødet skæres i mindre skiver og de resterende ingredienser blandes og blendes. Der trilles 5 kugler som placeres på en bageplade med bagepapir. Brødkagerne trykkes flade og bages ved 160 grader i ca 20 minutter.


Disse "cookies" blev resultatet. Man må selvfølgelig ikke forvente en sprød cookie, så bliver man virkelig skuffet, de var en anelse bløde i det. Men de smagte lækkert og det er helt sikkert ikke sidste gang jeg leger med rugbrødscookies.


fredag den 23. marts 2012

Bland din egen mysli

En af ulemperne ved at købe færdig blandet mysli er at det tit er svært at gennemskue indholdet, især andelen af sukker. Derfor laver jeg som regel min egen mysli, så ved jeg da i det mindste hvad der er i den!

I dag fandt jeg imidlertid et andet alternativ på internettet, nemlig dinmusli kender I dem ? Dinmysli blev stiftet i 2010 og er geografisk placeret i Nyborg. Ved at gøre brug af deres "mix" funktion på deres hjemmeside, kan man blande sin helt egen økologiske mysli fra bunden og mysli'en sendes direkte til døren. Man skal dog påregne et leveringsgebyr.

Man kan vælge diverse grynblandinger, nødder, frugter, chokolader osv.Gennemskueligheden gør at man får en meget større bevidsthed omkring hvad det er man egentlig putter i munden.

Det er et besøg hver. Så hvis I har tid og lyst, så kig forbi deres hjemmeside, eller samle inspiration til jeres egen hjemmelavede mysli.


Værs'go og bland !


Jomfruhummer haler

Uhm.....siger jeg bare! Forleden fik vi hummer haler til forret. Gemalen skulle forkæles efter et par dage i køkkenet, hvor der var eksperimenteret lidt for meget efter hans smag. Især efter mødet med torskerognen var han ikke helt begejstret.
Derfor kom disse små herligheder på bordet.

Opskriften kommer her og er ganske simpel, men det tager lidt tid at ordne de små kræ.

Ingredienser
50 g smør
2 fed hvidløg
1 spsk citronsaft
salt
lidt persille
100 stk jomfruhummere


Jomfruhummerne lægges ned rygskjoldet nedad og flækkes på langs med en skarp kniv. Den sorte tarmstreng og den øverste del af hovedet skæres fra. Hummerne anrettes med kødsiden opad i et ovnfast fad. Smør, fed presset hvidløg, salt, persille og citronsaft blandes sammen. Kryddersmørret fordeles jævnt over hummerkødet. Hummerne sættes i ovnen på grill ved 200 grader i ca 10 minutter eller til smørret er smelted og hummerkødt er hvidt og fast.


  
Uhm.... Jomfruhummerne blev serveret med hvidløssmør

torsdag den 22. marts 2012

Bukser

Hvordan har I det med bukser? Nu tænker jeg ikke på dem som man normalt har på, men dem som vi spiser, nemlig torskerogn. Igår fik vi kogt torskerogn i det vi skulle prøve noget nyt.
Opskriften kommer her

500 g torskerogn
vand
10 peberkorn
1 laurbærblad

Torskerognen lægges i en gryde og der tilsættes koldt vand, peberkorn og laurbærblad. Torskerognen koges ved meget svag varme i ca 40 minutter. Vandet må endelig ikke koge for voldsomt, så risikerer man at hinden på bukserne springer. Herefter tages torskerognen op ad vandet og får lov til at ligge nogle minutter inden den skæres ud i ca 1.5 cm tykke skiver. Man kan pille hinden af, men det er efter min mening lettest at gøre efter de er skåret i stykker. Hvis man ikke gider bøvle med hinderne, kan man bare spise dem.

Vi fik bagt kartoffelmos, grønsager og hollandaise sovs til.


Det var en blandet oplevelse. Det smager jo selvfølgelig ikke som torskerogn på dåse. Smagen er fin, men jeg bryder mig ikke så meget om konsistensen. Måske de bliver bedre hvis de får lov til at blive stegt på panden når de har sat sig. Man har da lov at håbe :o)

onsdag den 21. marts 2012

Chokolade smørrepålæg


I kender alle, eller de fleste kender denne lille sag, nemlig philadelphia smørreost med milka chokolade. Den er efterhånden ved at være en gammel nyhed. Den smager frisk og let, men man skal selvfølgelig være forberedt på at det ikke er nutella. Tror man det, så bliver man nok skuffet. De få gange jeg har nydt denne smørreost foregår det som regel ved indtag af rugbrød, så det da ikke bliver alt for usundt :o)


Nam nam, et lille lækkert mellemmåltid !

I denne uge faldt jeg over en ny sag i Netto! Stadig en philadelphia smørreost, men nu med Marabou chokolade i stedet. Jeg har endnu ikke haft muligheden for at test smage denne lille fristelse, men mon ikke lejligheden byder sig en af de kommende dage ?


Er der nogen af jer derude der har erfaringer med denne ? Jeg forventer egentlig ikke nogen stor revolution i forhold til den første, faktisk tror jeg ikke at jeg kan smage forskel. Men det må jo komme an på en prøve ;o

Grovbrød med hvedeknæk

I disse dage bliver der flittigt eksperimenteret med brøvbrød, nærmere koldthævede grovbrød.
I weekenden blev dette lækre brød lavet. Opskriften er fra Skærtoft mølles bagebog "Hjemmebagt", en helt fantastisk bagebog.
Jeg lavede et par enkelte ændringer, opskriften kommer her.

Fordej
2 g gær
100 g vand
60 g hvedemel

Dej
100 g udblødte knækkede hvedekerner
Hele fordejen
150 g lunkent vand
50 g yoghurt
50 g havregryn
10 g salt
100 g fuldkorns hvedemel
350 g hvedemel

Fordejen blandes og står ved stuetemperatur i 12 timer eller natten over. Hvedekernerne koges op og trækker herefter i kogevandet i 12 timer eller natten over. Fordejen, de udblødte kerner, vand, yoghurt, havregryn, salt og mel blandes grundigt. Dejen skal være meget blød. Dejen hæver i ca 3 timer, hvorefter den læges i en bageform og efterhæver 1 time. Brødet bages på nederste ribbe i 30-35 minutter ved 200 grader.




Dette lækre brød blev resultatet. Det har en fin hård skal og en blød og lækker krumme. De knækkede hvedekerner og havregryn er med til at bidrage til brødets struktur og bidrager rigtig godt til brødets smag.

tirsdag den 20. marts 2012

Reste øllebrød

Jeg kan godt se at mange af mine sidste indlæg har en lidt usund karakter, men vi lever faktisk ret sundt hjemme hos os. Så derfor er det vidst ved at være tid til at der kommer nogen af de sundere opskrifter på bordet.
Jeg hader simpelthen at smide rester ud. Igår stod jeg imidlertid med 2 meget triste rugbrøds endeskiver og jeg hader simpelthen enderne. Nå, men de skulle jo ikke gå til spilde af den grund. Så der blev kreeret en lille sund utraditionel øllebrød på resterne.
Opskriften kommer her.

Ingredienser
2 skiver rugbrød
2.5 dl vand
1 revet æble
1 spsk sukrin
½ tsk kanel

Rugbrødet skæres i små stykker og lægges i blød i 2.5 dl vand sammen med det revne æble natten over. Øllebrøden koges op i 10 min og smages til med sukrin og kanel.


Grøden blev serveret med en klat hjemmelavet hindbærmarmelade, der bidrager med lidt syre.

Denne lidt utraditionelle øllebrød (eller brødgrød :o) har en frisk og naturlig sød smag. Det revne æble og den tilsatte kanel giver en friskhed der gør at grøden ikke bliver tung og kvalm.  

mandag den 19. marts 2012

Triple nødde-chokolade cookies

Forleden havde jeg besøg af et par søde piger. Der stod big time hygge på programmet, så selvfølgelig skulle der laves lidt sødt til kaffen. Valget faldt på disse triple nødde-chokolade cookies. Opskriften har jeg fundet i et alt for damerne blad.
Opskriften kommer her og man får ca 20 cookies ud af denne portion.

Ingredienser:
75 g valnødder
75 g hasselnødder
75 g mandler
200 g blødt smør
200 g rørsukker
2 store æg
300 g mel
2 tsk vaniliepulver
1 tsk bagepulver
1/2 tsk salt
50 g kokos
75 g havregryn
150 g grofthakket mørk chokolade
75 g grofthakket lys chokolade

Nødderne ristes ved 180 grader i ca 8-10 minutter, hvorefter de afkøles og hakkes groft. Smør og sukker røres lyst og cremet, hvorefter æggene røres i et ad gangen. Mel, vanilie, bagepulver, salt, kokos og havregyn tilsættes og dejen røres hurtigt sammen. Jo mindre der røres, jo sprødere og tættere bliver disse cookies. Nødder og chokolade vendes til sidst i dejen. Dejen sættes på 2 bage plader med bagepair ved hjælp af en spiseske. Der skal være lidt afstand mellem kagerne ellers flyder de sammen under bagningen. Kagerne trykkes lidt flade. Kagerne bages sprøde og gyldne ved 180 grader i 15-20 minutter, alt efter om du vil have dem sprøde hele vejen eller med et sejt indre. Kagerne køles af på en rist og opbehares i en lufttæt beholder. De kan fint holde sig sprøde i ca 4-5 dage.


Disse skønne cookies blev resultatet. Jeg bagte dem så de var sprøde udenpå og med et sejt indre. Mums.
   

søndag den 18. marts 2012

Chokolade-peanutbutter cookies

Jeg har i de sidste dage ryddet op i køkkenet og faldt i køleskabet over en rest peanutbutter. Peanutbutter trøfler har jeg forsøgt mig med, så derfor kunne jeg kun komme på peanutbutter cookies. Selvom de egentlig ikke er min yndlings, så ville jeg gerne have denne rest af vejen.
Inspiration fandt jeg som de foregående dage hos Anne au Chocolat hvis I ikke allerede har tjekket hendes blog ud, så sæt det på jeres "to do" liste, den er helt bestemt besøget værd !
Min version kommer her.

Ingredienser
90 g smør
60 g brun farin
60 g sukker
1 æg
100 g grov peanutbutter
125 g mel
80 g havregryn
½ tsk bagepulver
en knivspids salt
125 g grofthakket lys chokolade
50 g grofthakket mørk chokolade

Smør, sukker og farin røres til en cremet og luftig konsistens. Æg tilsættes, hvorefter peanutbutteren tilsættes. Herefter tilsættes mel, havregryn, bagepulver og salt og tilsidst den grofthakkede chokolade.  Dejen formes til kugler af ønsket størrelse, der lægges på en bageplade med bagepapir. Tryk kuglerne let flade med fugtede fingre. Kagerne bages i en forvarmet ovn i 10-12 minutter ved 190 grader (varmluft). Bagetiden afhænger dog selvfølgelig af ovnen og størrelsen, så hold øje med kagerne de sidste minutter. De skal være fint gyldne.


Disse lækre cookies blev resultatet.


Hvad bruger I resterne af jeres peanutbutter til ?

lørdag den 17. marts 2012

Rugbrøds frugtsnack

Jeg er stor fan af disse frugtstænger, så de bliver ofte lavet i vores lille hjem.
Opskriften kommer her og den har jeg oprindeligt fundet i ude og hjemme, dog har jeg lavet et par ændringer i forhold til den oprindelige opskrift.

Ingredienser
100 g knækkede hvedekerner
100 g blandede kerner eller frø (græskar-, solsikke-kerner, hørfrø, sesamfrø ect.)
150 g tørret frugt skåret i små tern (abrikos, dadler, rosiner, hvad man nu har)
4 dl vand
25 g gær
1 tsk salt
200 g rugmel eller hvidhvede
1 spsk kanel
1 tsk vaniliesukker
ca. 300 g hvedemel
1 æg til pensling
Birkes til pynt

Vandet bringes i kog og tilsættes de knækkede hvedekerner og frugten. Skålen står til vandet er lunken, hvorefter gæren tilsættes og der røres rundt. Salt, rugmel, kanel og vaniliesukker tilsættes og der røres godt rundt. Hvedemelet tilsættes lidt ad gangen og dejen æltes til den er glat og slipper fingrene. Dejen hæver i ca 40 minuter. Efter hævning deles dejen i fire portioner, der hver rulles til en pølse på ca 40 cm. Hver pølse skæres ud i 6 stykker og formes efter ønske til firkantede eller runde stænger. Stykkerne sættes på en bageplade deklædt med bagepapir og trykkes lidt flade (ca.1-2 cm tykke). Herefter hæver stykkerne i 40 minutter. Brødene pensles med æg og drysses med birkes. Brødene bages i ovnen ved 180 grader (varmluft) i ca. 15 minutter. Tilsidst køler brødene af på en rist, hvis man da kan lade disse frugt herligheder stå så længe ;o)


Disse små lækre brød blev resultatet. De er vildt lækre og kan virkelig anbefales

fredag den 16. marts 2012

Chokolademousse variant


Forleden dag stod jeg med en cremefine 19% i hånden som havde sidste udløbsdato. Da jeg ikke er fan af at smide ting ud, måtte jeg jo finde et formål med denne sag. Derfor kastede jeg mig ud i en chokolademousse, velvidende at min til tider kritiske gemal ville kunne smage forskel og brokke sig højlydt, da han holder meget at mousse.

Opskriften er en gammel genganger som I kan finde her

Resultatet blev denne lækre mousse, der er pyntet med store chokolade flager. Og denne gang nåede jeg endda at tage et billede inden gemalen havde ædt det hele ;o)


Jeg kan sommetider godt være lidt kritisk overfor de sundere alternativer, da de som oftest ikke smager helt som originalen, men hverken manden eller jeg kunne smage forskel. Så chokolademousse lavet med 19% cremefine blev godkendt herfra ;o)
Har I gode erfaringer med diverse flødeerstatninger, som ie. Mílda eller cremefine?

 

Flødekarameller med ristede hasselnødder

Nøj, den kære Anne au Chocolat har virkelig været stor inspiration de sidste par dage. Forleden var det hendes karameller som jeg ikke kunne få øjnene fra. Da de indeholder min yndlingsingrediens for tiden - nemlig kondenseret mælk, blev jeg simpelthen nødt til at kaste mig ud i det.
Jeg ændrede dog lidt i opskriften, så min version kommer her

Ingredienser:
200 g kondenseret mælk (½ dåse)
60 g smør
1 spsk honning
75 g rørsukker
50 g ristede og meget grofthakkede hasselnødder

Alle ingredienser kommes i en gryde og smeltes over svag varme indtil sukkeret er opløst. Skru derefter op for varmen og rør konstant i massen i 10-15 min, indtil karamelmassen har fået en mørkere farve. Det er meget vigtigt at der røres hele tiden, ellers brænder massen på. Hasselnødderne tilsættes og der røres ganske kort rundt. Massen hældes ned i en firkantet form foret med bagepapir og afkøles herefter. Karamellerne har bedst af at stå i køleskabet mindst 4 timer, inden de kan skæres ud i mundrette stykker.
Her efter kan man jo vælge at overtrække dem med chokolade. Jeg overtrak halvdelen af karamellerne med mørk chokolade og det blev de bestemt ikke dårligere af.


Disse lækre karameller blev det færdige resultat.

Det kræver lidt øvelse at lave karameller. Får massen for lidt bliver de bløde omvendt, får massen for meget bliver karamellerne for hårde. Øvelse gør mester. Men det er bestemt øvelsen hver, det er nogle rigtige lækre karameller.

Bounty

Jeg har inden for det sidste stykke tid fået en ny svaghed, nemlig kondenseret mælk. Denne fantastiske og søde tryllemælk kan bruges i et hav af kager, konfekt, is og så videre.Forleden dag forsøgte jeg mig så med at lave bounty på kondenseret mælk. Inspirationen havde jeg hentet hos Anne au Chocolat, der er en stor chokolade entusiast. Jeg ændrede dog en lille anelse i mængderne, så min version kommer her.

Ingredienser:
200 g kondenseret mælk (1/2 dåse)
140 g kokosmel
100 g mørk chokolade til overtræk

Kondenseret mælk og kokosmelen blandes. Jeg kom herefter kokosmassen i små chokolade forme, men de kan sagtens formes som rigtige bounty stænger. Massen står på køl i en time. Når massen er blevet kold og har sat sig, tages bounty'erne ud af formene og overtrækkes med mørk chokolade.

 
Disse skønne kokosfristelser blev resultatet. Her kan I se dem med og uden chokolade. Næste gang vil jeg nok benytte lys chokolade istedet. Kontrasten mellem den søde creme og den mørke chokolade blev efter gemalens smag lidt for kraftig.

torsdag den 15. marts 2012

Choko-nougat snitter

Forleden havde jeg en rest nougat liggende, som jeg simpelthen ikke kunne holde ud at kigge på længere. Derfor gik jeg i køkkenet og lavede disse snitter.

Ingredienser:
40 g ristede hasselnødder
40 g grofthakket hvid chokolade
100 g nougat
50 g lys chokolade
50 g mørk chokolade

Nougaten og den lyse chokolade smeltes over vandbad og tages af varmen. Massen køler et par minutter, hvorefter den blandes med ristede hasselnødder og den grofthakkede hvide chokolade. Nougatmassen kommes i en form med passende størrelse, så stykkerne ca er 2 cm høje. Herefter stilles massen på køl. Efter endt afkøling smeltes den mørke chokolade og smørres på toppen af den stivnede nougat/chokolade masse. Snitterne stilles atter på køl til chokoladen er stivnet og snitterne er nu klar til at blive skåret ud i fine mundrette stykker.

Disse syndige snitter bør nydes med en kop kaffe, te eller et glas mælk :o)


De er lidt søde, og den oprindelige version er egentlig også med tranebær. Men da gemalen ikke er så meget for tranebær, blev de erstattet af hvid chokolade.

onsdag den 14. marts 2012

Karamelsnitter med chokolade og nødder

Uhm....siger jeg bare. Disse snitter lavede jeg i første omgang som knas til en julefrokost, men de er efterhånden blevet lavet en del gange siden.
Den søde karamel smager utrolig godt sammen med chokolade og nødder, opskriften kan ihvertfald varmt anbefales. Opskriften har jeg fundet hos lonelandmand, men da jeg har ændret lidt i opskriften kommer min version her. Man får ca 20 snitter ud af en portion, det virker måske ikke af så meget, men snitterne er utrolig kraftige i smagen, så 20 snitter er rigeligt ;o)

Ingredienser:

Dej:
125 g tempereret smør
200 g mel
50 g flormelis
1/2 tsk vaniljesukker

Fyld:
75 g grofthakkede valnøddekerner/blandede kerner
125 g grofthakket mørk chokolade
1 dåse kondenseret mælk

Smørret samles med mel, flormelis og vaniljesukker til en fast dej, hvorefter den lægges på køl i ca 1 time. En bageform (26 cm) beklædes med bagepapir, hvorefter dejen rules ud og lægges i bageformen. Hakkede nødder og chokolade fordeles over bunden og den kondenserede mælk hældes over. Hele herligheden skal bages i ca 30 minutter i en forvarmet ovn ved 200 grader. Når kagen er bagt skal den køles HELT ned. Undgå at skær i kagen før den er helt kold, da det kondenserede mælk kan være meget varmt. Efter endt afkøling skæres snitterne ud i mundrette størrelser. 

tirsdag den 13. marts 2012

Lakseruller

Puh....jeg skammer mig en anelse, jeg er ikke særlig stabil med hensyn til det her bloggeri, det må jeg altså se at få gjort noget ved. Der bliver lavet masser af mad, men...... Nå, nu må jeg lige komme ind i kampen.

Forleden fik vi denne skønne forret, eller faktisk får vi den ret tit. Min mand er helt vild med lakseruller, så det bliver serveret forholdsvis tit.

Opskriften kommer her og er til 2 personer eller en stor mand ;o)

Ingredienser

75 g friskost pikant (anden smørost kan sagtens benyttes)
1 hvedemelstortilla (ca. 25 cm i diameter)
¼ liter rucola/salatblade (ca. 25 g) 
100 g røget laks i tynde skiver

Tortillaen smørres med friskost, hvorefter rucola/salatblade fordeles over tortilla'en. Tilsidst fordeles laksen over tortilla'en og hele herligheden rulles så stramt sammen som man nu kan. Tortilla'en rulles ind i staniol og ligger på køl 1 time, hvorefter den skæres ud i skiver. Tykkelsen afhænger af ens egen smag, jeg plejer at skære dem ca. 1,5 cm tykke.  



                                         Disse lækre lakseruller blev resultatet. Nam nam......