mandag den 30. januar 2012

Cannelloni med kødfyld og ostesovs

En af mandens favoritter er cannelloni, så det er en ret der laves forholdsvis tit i huset her, på trods af at jeg ikke spiser pasta.
Den oprindelige opskrift har jeg fundet i "365 hverdagsretter" af Trine Hahnemann, dog har jeg lavet en del ændringer i opskriften. Opskriften jeg brugte kommer her.

Ingredienser:
300 g hakket oksekød
2 fed hakkede hvidløg
½ fint hakket løg
300 g finthakkede champignioner
1 lille dåse koncentreret tomatpure eller resten af en tomatsovs
salt og peber
1 pakke cannelloni
½ Karolines ostesovs, eller egen bechamelsovs

Oksekødet brunes, hvor efter løg, hvidløg og champignion tilsættes og stege nogle minutter. Herefter tilsættes tomatpuré og retten simre i 15 minutter. Saucen smages til med salt og peber.
Cannelloni rørene fyldes med kødsaucen og lægges i et fad. Ostesovsen hældes over cannellonien og drysses med oregano. Retten bages i ovnen i  minutter ved 180 grader.



Denne ret kan varieres i det uendelige. Man kan lægge spinat, champignion eller tomat sovs i bunden. Man kan benytte en tomatsovs i stedet for ostesovs og drysse revet ost på. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Gullasch

Hmm....jeg indrømmer blankt at jeg har en svaghed for gryderetter. Så i aftes kastede jeg mig ud i at lave gullasch. Jeg har aldrig lavet gullasch før, men hold op et resultat. Det smagte intet mindre end fantastisk. Denne ret kræver desværre en lang tidberedningstid, så derfor er det nok en ret der kun bliver lavet i weekenderne hos os, men det er nu heller ikke noget problem. Opskriften fandt jeg i "365 hverdagsretter" af Trine Hahnemann, en utrolig god kogebog, som flittigt bliver brugt her. Jeg lavede kun en halv portion og lavede et par enkelte ændringer. Opskriften jeg brugte (3 personer) kommer her:

Ingredienser:
1 kg oksetykkam
2 spsk olivenolie
100 g bacon i tern
2 fed hakkede hvidløg
1 tsk stærk paprika
1 løg i tern
1 dåse flåede tomater
15 kviste timian
2 laurbær
0.5 L vand
1 lille dåse koncentreret tomatpuré
1 tsk salt


Kødet skæres i tern på 2x2 cm. Kødet brunes i en stor gryde. Bacon, hvidløg og paprika tilsættes og sauteres sammen med kødet i 10 minutter. Tilsæt derefter løg, tomaer, timian, laurbær, tomatpuré, vand og salt. Retten simrer under låg i 2.5-3 timer.


                                               Vi fik grønsager og kartoffelmos til retten.  

fredag den 27. januar 2012

Grønsagsgratin

To af de mest syndige ting som PCOpige er hvedemel og sukker. Sukkeret er ikke noget problem for mig, men hvedemelen er straks værre, men mest fordi den tidligere indgik i vores daglige madlavning.
Et alternativ til hvedemel er kamutmel, så i de pcovenlige opskrifter er hvedemel oftest erstattet af kamutmel, det gælder ihvertfald for denne opskrift på grønsagsgratin.

Ingredienser: (4 personer)
600 g blomkål eller en blanding af forskellige grønsager (undgå dog gulerødder og rodfrugter hvis den stadig skal være pcovenlig)
2 spsk kamutmel
20 g smør
4 stk Æg
2 dl Mælk
1.5 dl grønsagsvand
Salt og peber

Skær grønsagerne i mindre stykker og kog dem et par minutter. Gem lidt af vandet som grønsagerne er kogt i. Mel og smør røres til en bolle i en gryde. grønsagsvandet tilsættes og blandingen røres jævn, hvorefter mælken tilsættes. Rør i jævningen til den koger op og tag den derefter af varmen. Æggeblommerne tilsættes en af gangen, der piskes godt. Hverefter vendes de kogte grønsager i og der tilsættes salt og peber. Tilsidst piskes æggehvider og vendes forsigtigt i dejen. Dejen hældes over i et fad, der i forvejen er smurt med smør og drysset med kamutmel. Gratinen kan drysses med parmasan. Gratinen bages ved 180 grader i 60 minutter.


                                                      Denne dejlige gratin blev resultatet

Chokoladecookies

Det er ved at være et stykke tid siden at jeg har fået blogget om alle de skønne mad eksperimenter der foregår i vores hjem, så jeg er en anelse bagud: Nuvel, jeg må jo bare starte fra enden ;o)
Det kan til tider være en anelse frustrerende at leve på en pcovenlig kost, der er mange ting der pludselig er blevet "forbudt". Det giver grund til et par udfordringer, som blot skal løses.

Forleden forsøgte jeg mig med disse PCOvenlige chokolade cookies, opskriften fandt jeg på pcoliv
Jeg fulgte ikke opskriften til punkt og prikke, så opskriften jeg benyttede kommer her:

Ingredienser
100 g smør
5 spsk sukrin
100 g kamutmel
80 g mandelmel
1 tsk bagepulver
1.5 tsk vaniljepulver
25 g kokos
2 æg
100 g mørk Chokolade
50 g hakkede hasselnødder
Et par dråber mandelessens

Smør og mel æltes sammen i en skål. Æg og sødestoffet tilsættes og massen røres godt igennem. Kokosmel, vaniliesukker og bagpulver tilsættes og det hele æltes godt. Tilsidst tilsættes hakkede nødder og hakket chokolade. Læg små dejklatter (ca. 1 spsk) på en bageplade med bagepapir. Kagerne glattes til en ønsket tykkelse og størrelse med en ske fugtet med vand. Kagerne hæver en lille smule. Kagerne bages i 10 minutter ved 180 grader. Hold godt øje med kagerne da de hurtigt får for meget:-)

Kagerne smagte fint, de var sprøde i kanten og en anelse bløde i midten. Men hånden på hjertet.....så kan jeg nu bedst lide dem med rigtig sukker i ;o)


Billedet har jeg lånt fra pcoliv, jeg har stadig ikk fået købt et efter vi havde indbrud.

lørdag den 7. januar 2012

Hindbærsnitter

Udover at lave konfekt til nytår lavede jeg også en portion hindbærsnitter.

Opskriften fandt jeg i Mette Blomsterbergs nye kogebog "Blomsterbergs lækkerier". Jeg har ikke lavet de store ændringer i opskriften, men den kommer alligevel her:

Ingredisenser:
Korn af 1/2 vanilie strang
70 g flormelis
150 g tempereret smør
250 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1/2 dl vand
hindbær marmelade

Vaniliekornene blandes med flormelisen, så kornene skilles ad. Hverefter æltes vaniliekorn, flormelis, smør, hvedemel og bagepulver sammen. Til sidst tilsættes vandet og dejen æltes smidig og glat. Herefter står dejen i køleskab i ca. 30 min. Hverefter rulles dejen ud så den er ca 3 mm tyk. Det er meget vigtigt at dejen er tynd, ellers bliver stykkerne for tykke. Udstik cirkler, ca. 8 cm i diameter. Læg de udstukne cirkler på en bageplade med bagepapir og bag dem i 7-8 min ved 190 grader. De må gerne være meget lyse.
Når de bagte cirkler er kolde smørres halvdelen af dem med hindbærmarmelade, ca. 2 tsk pr. bund. Der lægges en kagecirkel ovenpå. Tilsidst laves en helt almindelig glasur, der smørres på toppen af kagerne og snitterne drysses med krymmel eller hvad man nu har lyst til at komme på.
Jeg fik ca 12 stk ud af denne opskrift.


Disse lækre runde hindbærsnitter blev resultatet

Amerikanske burgerboller

Opskriften til disse lækre burgerboller har jeg fundet i Rikke Grybergs "Byens bedste brød". Bollerne er dejlig grove og der er masser af bid i dem. Opskriften kommer her:

Ingredienser
50 g gær
4.5 dl vand
2 store æg
100 g sukker
500 g hvedemel
500 g grahamsmel
50 g blødt smør
1 æg til pensling
sesam

Gæren opløses i vandet, hvorefter sukker og æg tilsættes. Hvedemel og grahamsmel røres i lidt efter lidt. Til sidst æltes det bløde smør ind i dejen. Dejen hviler tildækket i mindst 30 min. Herefter deles dejen i 15-25 stykker afhængig af hvor store boller man gerne vil have. Jeg fik 17 stk ud af denne portion. Stykkerne rulles runde hvor efter de lægges på en plade med bagepapir og stykkes flade. Bollerne efterhæver i ca 45 min hvorefter de pensles med sammenpisket æg og drysses med sesam. Burger bollerne bager ca. 10 min ved 210 grader til de er gyldne.


Disse lækre burgerboller blev resultatet. Men de er nok en anelse for grove efter mandens smag !

søndag den 1. januar 2012

Nytårsknas

I anledningen af nytår skal der selvfølgelig lidt knas på bordet kl. 24 når der skal skåles. Jeg havde fået æren af at medbringe lidt knas til det arrangement jeg skulle deltage i. Så jeg kastede mig ud i marcipanens kunst, da det hører nytåret til.

Første projekt blev Mette Blomsterbergs Sarah Bernhard kager. Opskriften er fra hendes bog "Søde sager". Opskriften kommer alligevel her.

Ingredisenser

Kransekagemasse
2-3 æggehvider (60g)
100 g sukker
300 g ren rå marcipan

Sarah Bernhardcreme
1/2 husblas
3 dl fløde
125 g hakket Valrhona Manjari chokolade 64%

Hvid chokoladecreme
1/2 husblas
3 dl piskefløde
150 g hakket hvid chokolade

ca 200 g overtrækschokolade

Kransekagemasse: Æggehvider og sukker røres sammen og trækker 30 min. Marcipanen rives og masseres ind i æggemassen. Kransekagemassen sprøjtes ud i flade kager, ca. 3 cm i diameter. Man kan evt trykke lidt på dem så de bliver flade. De bages i ovnen ved 190 grader i 7-9 minutter (til de er gyldne).

Creme: husblas lægges i blød i koldt vand. Fløden varmes op - næsten til kogepunkt. Chokoladen blandes i en skål med halvdelen af fløden. Den næsten smeltede chokolade blandes med den resterende fløde. Husblassen vrides fri for vand og kommes op i cremen. Der røres godt og tilsidst passerer cremen igennem en sigte og den placeres på køl i mindst 3 timer.

Den kolde stive creme piskes kort, kommes i en sprøjtepose og sprøjtes på kransekagerne. Kagerne stilles herefter i fryseren til de er helt stive, inden de overtrækkes med smeltet chokolade.

Nu er jeg altså ikke den store chokoladespiser, og disse kager er alt for stærke i smagen til mig. Så derfor valgte jeg også at lave nogen med hindbærcreme og nougatcreme med hasselnødder. Jeg lavede en hvidcreme, som jeg herefter blandede med hjemmelavet syltede hindbær eller smeltet nougat og hakkede hasselnødder. Denne creme laves på samme måde som Sarah Bernhard cremen. Resultatet blev utrolig godt!


Uhm....dem med hindbær og nougat/haddelnøddecreme er klart min favorit !!!


De endelige "Sarah Bernhard" udvalg


Næste projekt var solbær kransekager også fra Mette Blomsterberg.

Jeg lavede en kransekagemasse, som jeg rullede ud i små kugler. Kuglerne lægges på en plade med bagepapir og trykkes let flade. Der laves en fordybning i hver kage med en våd finger, hvorefter der fyldes solbærmarmelade i hullerne. Kransekagerne bages ved 190 grader i 12-14 minutter til de er gyldne. Kagerne køler af inden de overtrækkes med chokolade. De kolde kransekager dyppes halvt i smeltet chokolade og kan evt pyntes med finthakkede nødder.
Jeg undlod at komme marmelade i dem alle og kom nougat i nogen af dem efter de var afkølede. Så skal man dog lige huske at trykke hullet "ned" igen efter bagningen, da massen rejser sig lidt under bagningen.


Nougat kransekage


Solbær kransekage (uhm.....)


Til allersidst  blev der også lavet lidt helt klassisk kransekage, som blev pyntet med lidt smeltet chokolade.

Resultatet blev utrolig godt. Kransekagerne smagte fantastiske. Hjemmelavet er nu bare bedst ;o)